top of page

Flown tarina

Updated: Oct 10, 2021

Oma kasvattimme Flow on syntynyt tallillamme kesällä 2016. Se on saanut kasvaa sekä ikäistensä, että aikuisten hevosten seurassa. Kesäkaudet se on viettänyt laiduntaen, talvikaudet pihatossa kasvaen ja kavereiden kanssa touhuten. Flow on aina ollut luonteeltaan rauhallinen ja utelias. Moni onkin ihastellut, että onpa siinä lempeän näköinen hevonen. Varsa-aikana Flow vaikutti hyvinvoivalta, mutta ehkä aavistuksen rauhallisemmalta kuin ikäisensä. Flowlla ei todettu varsa-aikana terveydellisiä huolenaiheita lukuunottamatta herkähköjä kavionpohjia.


Kuva. Sina Nummela


Kiinnitimme huomiota, että Flowsta kasvaa iso hevonen ja se kehittyy hitaasti. Sen varsinainen sisäänratsastaminen päätettiin siirtää 4-vuotiskeväälle, jotta se saisi kasvaa rauhassa. 3-vuotiaana ruunauksen yhteydessä tehtiin kasvurajakuvaus sekä kuvattiin selkä- ja kaularanka. Kaikki vaikutti niiltä osin olevan kunnossa, ja niin aloitimme vähitellen sisäänratsastuksen.


Flow edistyi ja vastasi koulutukseen muilta osin normaalisti, mutta ajoittain se teki niin juoksutusvyöstä kuin satulastakin ilman ratsastajaa hetkellisen muutaman askeleen kestävän pukkisarjan, vaikka satula ja vyönpaine oli sille jo tuttu asia. Tästä johtuen se sai aina ennen selkäännousua liikkua satulan kanssa ilman ratsastajaa, vaikka se olisi vaikuttanutkin rennolta ja rauhalliselta.


Flow oli aika ajoin myös herkän oloinen kehostaan. Se ei vastustellut tai väistänyt koskettamista, mutta sen katse saattoi olla joskus jännittyneen oloinen tutuissa, normaaleissa hoitotilanteissa. Flow tuntui olevan yhdistelmä erittäin rauhallista, mutta samalla herkkää hevosta. Halusimme kouluttaa sen rauhassa. Vaikka se vastaanotti ulkoisesti uudet asiat nopeasti, meillä oli tunne, että se miettii asioita pään sisällä kovasti.


Muita huomioita mihin kiinnitimme huomiota ennen lääkärin tutkimuksia oli Flown lihavuuskunnon ailahtelu. Flown ruokahalu oli hyvä ja se söi määrällisesti paljon heinää, mutta oli silti 4-vuotiskesänä kuivahko. Olisimme halunneet nähdä sen saavan lihasta hyvästä ruoasta ja sopivasta harjoittelusta. Huomiomme heräsi myös kengitystilanteissa ja naulausvaiheessa, joissa Flow oli jännittyneen oloinen. Trailerissa se matkusti rauhallisesti, mutta se piti vatsaa jännittyneessä asennossa ja nojasi usein takapuomiin. Vaikka Flow lastautui johdonmukaisen kouluttamisen tuloksena hyvin traileriin, se saattoi pysähtyä joinain päivinä lastaussillalle hetkeksi aikaa. Meillä oli tunne, että trailerissa matkustaminen on sille epämukavaa, vaikka se matkusti ja lastautuikin hyvin. Liikutuksessa sen takapolvet vaikuttivat voimattomilta. Ajattelimme, että se tarvitsee voimaa ja aikaa.



Kuva. Laura Loiva


Ensimmäisen puolen vuoden aikana ratsun töitä aloittaessaan, Flow alkoi nostamaan päätä suitsiessa. Suu oltiin tarkastettu säännöllisesti, mutta juuri puhjennut sudenhammas aiheutti kipua ja sai sen vastustelemaan suitsimista. Flow sairastui myös flunssaan, mikä kesti useita viikkoja ja sille jouduttiin antamaan kaksi antibioottikuuria sekä hoitamaan keuhkoputkentulehdusta. Flow sai näiden tapahtumien takia pidemmän loman.


Yhtenä päivänä Flow oli ähkyisen oloinen, mutta virkistyi taluttelun aikana ja eläinlääkärin saavuttua tallille oli hevonen jo normalisoitunut. Tämä jäi mietityttämään meitä. Ähkyiselle ololle ei löytynyt syytä, vaikka kuinka yritimme miettiä, mistä se olisi voinut johtua.


Flunssasta toivuttuaan Flow palasi asteittain työntekoon. Se tuntui ratsain joinain kertoina hyvältä, mutta taas toisinaan hitaalta. Flow saattoi myös kompuroida jonkin verran. Olisimme voineet selittää kompuroinnin nuoren hevosen voimattomuudella. Flow vaihtoi kuitenkin samaan aikaan talvikarvaa, jossa ei ollut tervettä kiiltoa, halusimme varmistaa Flown terveydentilan Hyvinkään Hevossairaalassa. Meillä oli jo ennen klinikalle menoa ajatus siitä, että hevosemme oireet viittaavat aineenvaihdunnalliseen ongelmaan ja vatsakipuun. Myös hevosfysioterapeuttimme oli kanssamme samaa mieltä.


Esitiedot lääkärille:

Ajoittainen jännittyminen satulavyön paineesta, haluttomuus liikkua reippaasti eteen, talvikarva kiillottomampi kuin normaalisti, lihavuuskunnon ailahtelu, vaikeudet rakentaa lihaksia, ajoittain löysä uloste viimeisten kuukausien aikana (epäilimme antibioottien vaikuttaneen tähän), ulostaa liikutuksen aikana useasti pieniä määriä.


Tutkimukset:

Flown vatsaontelo röntgenkuvattiin varmuuden vuoksi, mutta kuvissa ei todettu hiekkaa. Sen maha ja ohutsuolen alkuosa todettiin tähystyksessä siistiksi eli sieltä ei löytynyt haavaumia. Vatsaontelon ultraäänitutkimuksessa havaittiin voimakkaasti paksuuntunut ohutsuoli kauttaaltaan. Suolen seinämässä oli selkeä nestekerros merkkinä tulehduksesta. Peräsuolesta otettiin koepala. Sen avulla Flowlla todettiin patologin tutkimuksissa suolistotulehdus, IBD. Flown suolistotulehduksen muoto on lymfoplasmasytäärinen eli autoimmuuni suolistosairaus. Tämä IBD:n muoto voi pahimmillaan johtaa lymfoomaan. Taudin muoto on tyypiltään sellainen, että se on saattanut olla sillä jo syntymästä asti. Flown selkä- ja kaularanka kuvattiin varmuuden vuoksi uudelleen. Niissä ei todettu muutoksia kolmevuotiaana otettuihin röntgenkuviin.


Kaikki lievät ja loppuvaiheessa selkeämmätkin merkit saivat selityksen. Flow ei tehnyt mitään, pienintäkään elettä, turhaan. Olimme helpottuneita saatuamme tiedon siitä, mistä Flown oireet johtuivat. Onneksi emme olleet ratsastaneet Flowta enempää, vaan halusimme saada sen tilasta eläinlääkärin avulla lisää tietoa. Flown vatsa muuttui flunssan hoitoon tarkoitettujen antibioottikuurien jälkeen huonommaksi ja kipuoireet lisääntyivät. Suolistotulehdus todennäköisesti ärsyyntyi entisestään antibioottihoidon takia. Saimme selityksen myös yksittäiselle ähkyilylle. Flowlla oli hyvin todennäköisesti ollut suolistotulehduksesta johtuen vatsakramppi.


Kuva. Laura Loiva


Hoito:

Lääkkeet: Flow sai hoidoksi kortisonikuurin


Muuta:

Koska Flowlle tämä sairaus on pitkäaikainen, luultavasti loppuelämän kestävä, pyrimme auttamaan sitä kaikin keinoin, jotta sen suolisto voi voida mahdollisimman hyvin. Ruokinnassa olemme päätyneet kokeilemaan seuraavaa: Flowlle hankittiin mäskiä (sisältää sulavaa raakavalkuaista), mitä se syö 2 kertaa päivässä 500g/ ruokintakerta. Mäskistä on todettu olevan hyötyä suolistotulehduksesta kärsivälle jatkuvasti annettuna. Flow syö vapaasti kuivaa heinää ja sen ruokinnassa tulee suosia mahdollisimman vähäistä tärkkelys- ja sokeripitoisuutta. Se saa myös kylmäpuristettua pellavaöljyä. Halusimme ottaa hevosestamme myös jouhinäytteen hevosfysioterapeuttimme ohjeistuksella ja sen tulokset tukivat löydöksiä ja kertoivat sen aineenvaihdunnallisista ongelmista. Flow söi lääkäriltä saamien lääkekuurien jälkeen fysioterapeutilta hankittuja yrttipitoisia luonnontuotteita, mistä toivotaan olleen apua muun muassa sisäelimien puhdistamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen.


Miten vastannut hoitoon:

Flow oli kortisonilääkekuurin aikana aluksi selkeästi vatsastaan kipeä. Se saattoi tuijottaa vatsaa, haukotella tai heilutella päätään. Flown ilme oli ajoittain tuima. Sen silmä ei ollut kirkas ja eloisa, vaan ennemminkin samea. Se saattoi välillä polkaista takajalalla maata vasten. Flown olotila ailahteli selkeästi, joten se oli koko kortisonilääkekuurin ajan levossa.


Mitä Flowlle kuuluu:

Lääkekuurien päätyttyä Flow alkoi piristymään ja alkoi vähitellen näyttää hyvinvoivalta. Flown vatsa ultrattiin kontrollissa kahteen kertaan (kolmen viikon välein) ja tulehdustila todettiin rauhoittuneen. Flown karva muuttui kiiltäväksi, silmät kirkkaiksi ja käytös tyytyväiseksi.


Suolistotulehdusoireet ovat valitettavasti palanneet eikä Flowta ole voitu ottaa liikutukseen. Toivomme, että meillä on mahdollisuus saada Flowsta hyvinvoiva ratsu, mikäli sairauteen löytyy uusia hoitokeinoja. Olemme kuitenkin erittäin tarkkoina tulkitsemaan sen vointia ja katsomme mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Etenemme Flown ehdoilla.


Laura ja Flow

379 views0 comments
bottom of page