top of page

Nuoren hevosen terveystarkastus

Updated: Oct 10, 2021

Nuoren hevosen tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että se saisi mahdollisimman hyvät edellytykset toimia hyvinvoivana, yhteistyöhaluisena ja suorituskykyisenä ratsuna. Olemme ottaneet käytäntöön omien hevostemme osalta sisäänratsastusta edeltävän terveystarkastuksen, josta saadaan paljon tietoa tulevan ratsun lähtötilanteesta. Tämän tiedon pohjalta voidaan tarvittaessa auttaa hevosta elämään ja liikkumaan terveempänä oikean harjoittelun, lihashuollon, lääkinnän ja leikkaushoidon avulla.Kuva. Ida-Lotte Peltoniemi


Yleisin tutkimus, mitä nuorille hevosille tehdään ennen sisäänratsastusta, on kasvurajakuvaus. Mahdolliset irtopalat poistetaan usein jo ennen ratsukoulutuksen aloittamista. Tämä siksi, että varmistutaan, etteivät mahdolliset irtopalat aiheuta kipua ja ongelmia myöhemmin. On myöskin järkevää ajoittaa leikkaus ja toipuminen ajankohtaan, jolloin nuori hevonen ei ole vielä aloittanut varsinaista ratsukoulutusta. Näin hevosen harjoitusohjelmaan ei tarvitse suunnitella monia viikkoja kestävää sairaslomaa.


Suosittelemme, että nuoren hevosen terveystarkastukseen sisällytetään myös kliininen tutkimus sekä hevosen selkä- ja kaularangan röntgentutkimus ennen selkäännousua. Ratsuhevosen tulee pystyä kantamaan ratsastajan painoa sekä siirtämään liike-energiaa takaa selän yli eteen, siksi suosittelemme näitä tutkimuksia kaikille nuorille hevosille. Selän ja kaulan kiputilat voivat aiheuttaa rajujakin reaktioita. Nämä tulevat usein esiin siinä vaiheessa, kun ratsastaja nousee hevosen selkään tai myöhemmässä kouluttamisen vaiheessa.Hevosen hampaat on myös tärkeää tarkistaa ennen, kun hevosta aletaan totuttaa suitsiin. Yleisesti voidaan sanoa, että säännölliset hammastarkastukset on hyvä aloittaa, kun hevonen on kaksivuotias. Hammaspiikit saattavat aiheuttaa kipua ja vaikeuttaa pureskelua. Sudenhampaat kannattaa poistattaa, sillä kuolaimet sijoittuvat suussa usein juuri niiden kohdalle ja voivat siten aiheuttaa kipua. Myös vaihtuvat hampaat saattavat vaatia suuntarkastusta useinkin. Tarkkaile siis muutoksia suitsimisessa ja tuntumassa sekä hevosen pureskelemista sen ruokaillessa. Keskustele eläinlääkärisi kanssa omalle hevosellesi sopivasta suuntarkastusvälistä. Voit myös samalla kysyä neuvoa sopivan kuolaimen valinnasta.


Mikäli hevosellasi on vatsaoireita, kuten löysiä ulosteita, ripulia tai se näyttää vatsaa silitettäessä tai satulavyötä kiristettäessä kipuoireita, tutkituta hyvin herkästi myös vatsa ja suolisto. Oireet voivat kertoa muun muassa vatsahaavasta, hiekkakeräymästä, loisista tai suolistotulehduksesta.


Mitä enemmän meillä on tietoa hevosen terveydentilasta, sitä paremmin osaamme ottaa sen huomioon kouluttamisessa. Näemme nuoren hevosen terveystarkastuksen merkittävänä ennaltaehkäisyn keinona. Omistajan vastuulla on selvittää etukäteen nuoren hevosen terveydentila, jotta sisäänratsastaminen olisi ratsastajalle mahdollisimman turvallista ja hevoselle miellyttävää.Mikäli koulutuksen aikana esiintyy kivun merkkejä, on helpompaa tulkita hevosen terveydentilaa, kun eläinlääkärillä ja omistajalla on jo olemassa olevaa tietoa kyseisestä hevosesta. Tarvittaessa voidaan verrata eri ajankohtina tehtyjä tutkimuksia toisiinsa, jotta voidaan seurata mahdollisia muutoksia.


Terveystarkastuksen lisäksi suosittelemme keskustelemaan kengittäjäsi kanssa siitä, milloin hevonen on hyvä kengittää ensimmäisen kerran. Etenkin ohutanturaiset hevoset alkavat usein arkomaan kengättömiä kavioita, kun harjoittelu lisääntyy. Kavioitaan arkova hevonen liikkuu varoen, lyhyitä askelia käyttäen, jolloin lihaksisto voi kipeytyä. Ilman kenkiä oleva hevonen saattaa saada herkemmin kavioruhjeita, mustelmia ja paiseita.


Vaikka nuori hevonen kengitetään usein alkuun vain etupäästä, myös takakaviot saattavat tarvita kengät jo varhaisessa vaiheessa ratsukoulutusta, jotta hevonen voi kulkea mahdollisimman hyvin, takaa voimaa työntäen. Hevonen saattaa alkaa poikittaa varoessaan takajalkojen arkoja anturoita. Usein nuorten hevosten takapolvet myös hyötyvät takakengistä.564 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page