top of page

Uutta hevosta ostamassa?


Uuden, sopivan hevosystävän löytäminen voi tuoda elämääsi todella paljon iloa. Jotta se oikea löytyisi, varaa tarpeeksi aikaa etsintäprosessiin. Kaikki hevoset eivät sovi kaikille ihmisille, joten tee lista ominaisuuksista, joita toivoisit uudelta hevoseltasi. Ole realisti hevosen hinnan suhteen: Pidä mielessäsi laskelma siitä, mitä hevosen ylläpito ja kouluttaminen maksaa aikuiseksi asti. Yleensä ikään, rotuun ja/tai koulutustasoon nähden liian edullisilla hevosilla on valitettavasti terveysvaikeuksia. Muista, että mikäli jokin tuntuu olevan liian hyvää ollakseen totta, se yleensä on niin.



Vertaa siis ostobudjettiasi ja listaa haluamistasi ominaisuuksista, ja pohdi, ovatko ne linjassa keskenään. Sisällytä ostobudjettiisi myös uuden hevosen etsimiseen kuluva aika ja raha sekä ostotarkastuskulut. Muista, että mitä herkemmin osaat itse lukea hevosia jo koeratsastustilanteessa, sitä terveempiä hevosia todennäköisesti tulet viemään eläinlääkärin tekemään ostotarkastukseen, ja sitä vähemmän pettymyksiä joudut kohtaamaan näissä tilanteissa. Etene vaihtoehdoissa aina terveys edellä, sillä erinomaisesti koulutettukaan laadukas hevonen ei pysty tuottamaan sinulle iloa, jos se ei ole terveytensä puolesta kykenevä siihen.

Kun kannattaa läpinäkyvää, rehellistä hevoskauppaa,
tulee muuttaneeksi alaa hevonen kerrallaan.

Olisi ihanteellista, jos markkinoilla liikkuisi vain etukäteen terveystarkastettuja, tehtäväänsä hyvin koulutettuja hevosia, jotka pystyisivät suorittamaan koulutustaan vastaavalla tasolla vaivatta ja olisivat realistisesti hinnoiteltuja. Hevoskaupan luonteen globaalissa kehittämisessä on kyse myös ostajan vastuusta. Kun kannattaa läpinäkyvää, rehellistä hevoskauppaa, tulee muuttaneeksi alaa hevonen kerrallaan.

On kuitenkin pidettävä mielessä, että jokaisessa hevosessa on mahdollisesti jotain huomautettavaa, mikäli sille tehdään todella huolellinen terveystarkastus röntgenkuvineen. Mikäli hevonen on tällä hetkellä kliinisesti oireeton, onkin tärkeää keskustella hevosen terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, miten terveystarkastuksessa esiin tulleet seikat voivat mahdollisesti vaikuttaa sen tulevaan elämään ratsuna. Kokeneella eläinlääkärillä on yleensä ajatus siitä, miten vastaavat vaivat ovat yleisesti edenneet tai vaikuttaneet ratsun uraan. Loppujen lopuksi on kuitenkin muistettava, että elämä hevosten kanssa on aina jossain määrin riskinottoa, koska emme voi varmuudella ennustaa tulevaa.



KOERATSASTUS


Tallin yleiskuva

  • Ota mukaasi luotettava, puolueeton hevosalan ammattilainen, vaikka päätös hevosen valinnasta onkin aina sinun. Yhdessä hevosenetsintä on mukavampaa, ja sinulla on aina tukihenkilö paikalla, sillä saatat päätyä matkan varrella uudenlaisiin tilanteisiin.

  • Kun saavut tallille, jossa myytävä hevonen asuu, katsele ympärillesi jo pihaan ajaessasi. Siisti yleisilme on usein yhteydessä siihen, että eläimistäkin pidetään huolta.

  • Millaiset tarhausmahdollisuudet tallin pihassa on?

  • Kun saavut sisälle talliin, millainen ilmapiiri tallissa on? Jos sisällä on muita hevosia, ovatko ne tyytyväisen oloisia? Tarkkaile niiden lihavuuskuntoa, karvaa ja karsinakäyttäytymistä. Ovatko ne kiinnostuneita sinusta käytävällä kulkiessasi?




Ensimmäinen koeratsastus

  • Pyydä avustajaasi videoimaan hevosen näyttö ja koeratsastus. Koeratsastustilanne menee usein nopeasti ohi, joten videotallenne on hyvä keino palata tuohon hetkeen sekä keskustella hevosesta muiden tiimisi ammattilaisten kanssa, jotka eivät olleet itse paikalla.

  • Usein hevonen on jo valmiiksi satuloituna kentällä. Tämä on yleinen tapa ainakin Euroopassa, sillä se säästää ostajan aikaa, jos katsottavia hevosia on kymmeniä päivässä. Pyydä aina nähdä hevonen ratsastettuna, ennen kuin menet itse selkään. Tämä on turvallisuuskysymys ja antaa sinulle myös mahdollisuuden nähdä asioita hevosesta ensin maasta. Se luo myös hevoselle mahdollisuuden verrytellä tutun ratsastajan kanssa, ja todennäköisesti mahdollistaa siten paremman tunteen myös sinulle, kun menet itse selkään.

  • Tarkkaile näyttämisen ajan ainakin seuraavia asioita: Miten hevonen käyttäytyy oman ratsastajansa alla? Liikkuuko se halukkaasti eteen? Onko se rento ja tyytyväisen näköinen? Onko suu hiljaa ja tuntuma hyvä? Onko liike symmetristä? Onko liikkeiden suorittaminen yhtä vaivatonta kumpaankin suuntaan?

  • Joskus voit valitettavasti joutua tilanteeseen, jossa sinulle esitetään selvästi kipeä tai vaarallisen näköinen hevonen, tällöin on kieltäydyttävä kohteliaasti koeratsastuksesta jo hevosenkin hyvinvoinnin tähden.

  • Vertaa myynti-ilmoituksessa saamiasi lupauksia siitä, mitä hevonen osaa siihen, mitä sinulle näytetään tässä hetkessä. Usein ammattitaitoinen myyjä kysyykin sinulta, haluatko vielä nähdä jotain, kun on esittänyt hevosen. Tehkää yhdessä esittämis- ja koeratsastustilanteesta mukava ja reilu hetki teille kaikille.

  • Mikäli hevonen vaikuttaa turvalliselta ja se liikkuu mielellään ratsastajan kanssa, on kohteliasta käydä kokeilemassa hevosta selästä, vaikkei se näyttäisikään aivan omaltasi maasta katsottuna. Koeratsastuksetkin voivat olla todella opettavaisia tilanteita sinulle tulevaisuuden varalle. Toisaalta useat myyjäammattilaiset ymmärtävät ostajan aikataulupaineen, mikäli päivässä on tarkoitus nähdä monta hevosta useassa eri paikassa, ja osaavat lukea asiakasta. He saattavat itse jo huomata, ettet ole niin kiinnostunut, ja tarjoavat jotain toista hevosta. Ammattilainen tietää, että turhat ostajakokeilut eivät välttämättä ole mukavia hevoselle. Muista aina ensimmäisenä hevosen etu!

  • Mikäli päädyt koeratsastamaan hevosen, luota omaan fiilikseesi. Anna teille aikaa tutustua toisiinne, mutta muista, että hevonen myös väsyy nopeasti, kun sillä on jo alla myyjän suorittama esittäminen. Varaa mieluummin aika toiseen ratsastukseen, jos hevonen tuntuu hyvältä ja pystyy suorittamaan haluamiasi tehtäviä. Silloin sinun ei tarvitse päättää mitään yhden ratsastuksen perusteella, ja hevonen ei väsy liikaa.

  • Haastattele myyjää ruokinnasta, tarhaamisesta, tallikäyttäytymisestä, terveysasioista, mahdollisista edellisistä omistajista, kilpailumenestyksestä, loishäädöstä, rokotuksista, hammastarkastuksista. Mitä enemmän tiedät mahdollisesta tulevasta uudesta hevosestasi, sen parempi.

  • Mikäli hevosella on kilpailtu, pyydä myyjää esittelemään hevosen kilpailuhistoria ja tulokset. Nämä usein löytyvätkin suoraan internetistä tulospalveluista. Tutustu samalla hevosen passiin ja muihin mahdollisiin dokumentteihin (esimerkiksi jos myyjällä on näyttää eläinlääkäripapereita tai vaikka viime aikoina otettuja röntgenkuvia).

  • Kun varaat toisen koeratsastuksen, pyydä saada avustaa hevosen kuntoonlaitossa. Kerro, että haluaisit tehdä tuttavuutta jo karsinassa ennen ratsastusta.



Toinen koeratsastus

  • Tutustu hevoseen lähemmin karsinassa. Kiinnitä huomiota ainakin hevosen tarkkaavaisuuteen, lihavuuskuntoon, karvan kiiltoon ja pehmeyteen, ilmeeseen, lannan laatuun, ruokakippoon (onko hevonen syönyt ruokansa), heinän laatuun ja hevosen yleiseen tyytyväisyyteen.

  • Lähteekö hevonen vaivattomasti liikkeelle karsinastaan?

  • Miten hevonen reagoi kosketukseen eri puolilla kehoa, kun harjaat sitä? Huomaatko jotain poikkeavaa, esimerkiksi turvotusta tai selvää lämpöeroa?

  •  Miten hevonen reagoi satulointiin ja vyön kiristämiseen?

  • Miten hevonen ottaa kuolaimet suuhun ja suitset päähän?

  • Pyydä saada ratsastaa hevonen itse alusta saakka. Näin saat paremmin kuvan siitä, miten hevonen toimii kanssasi ilman, että sitä on hevoselle tuttu ratsastaja verrytellyt valmiiksi. Usein myyjä tai myyjällä työskentelevä ratsuttaja haluaa mielellään auttaa sinua löytämään yhteyden hevosen kanssa.

  • Pyydä avustajaasi taas videoimaan ratsastus.

  • Mikäli sinulle tulee vahva tunne siitä, että te sovitte toisillenne, sovi myyjän kanssa aika eläinlääkärintarkastukselle. Jotkut myyjät voivat antaa mahdollisuuden kokeilla hevosta vielä useampia kertoja ennen ostotarkastusta, käytä tämä tilaisuus hyödyksesi. Jotkut myyjät saattavat antaa jopa mahdollisuuden koeaikaan. Keskustele tästä lakimiehesi kanssa, sillä siinä on erityisiä vastuuseikkoja, jotka tulee ottaa huomioon. Yksi mahdollisuus on myös sopia myyjän kanssa, että voit käydä ratsastamassa hevosta joitain kertoja myyjän tallissa hänen valvonnassaan, ja annat siitä hänelle rahallisen korvauksen. On kuitenkin ymmärrettävää, että kaikki myyjät eivät tällaista mahdollisuutta pysty tarjoamaan, sillä hevosella saattaa olla monta kiinnostunutta ostajaa jonoksi asti.

  • Pidä huolta, että kerrot kaikki huomiosi eläinlääkärillesi, joista uskot olevan hyötyä hänen tehdessään ostotarkastusta. Näytä hänelle myös videot sekä myyjän että sinun ratsastaessasi hevosta. Jos myyjällä on näyttää viimeaikaisia röntgenkuvia, näytä myös ne eläinlääkärillesi.


ELÄINLÄÄKÄRIN SUORITTAMA OSTOTARKASTUS

  • Valitse ostotarkastuksen suorittava eläinlääkäri itse. Jos et tunne alueen eläinlääkäreitä ja klinikoita, kysy suosituksia puolueettomilta tahoilta.

  • Eläinlääkäreillä ja klinikoilla on käytössään vakiokaavakkeet ostotarkastuksia varten. Niissä käydään yleisimmät terveysasiat huolellisesti läpi. Ne toimivat myös kaavakkeina vakuutusyhtiötä varten.

  • Eläinlääkäri vertaa passin tietoja hevoseen ja varmistaa, että kyseessä on sama hevonen.

  • Ostotarkastus etenee siten, että ensin tehdään kliininen tutkimus taivutuskokeineen. Sen perusteella voidaan päättää, mitä röntgenkuvia mahdollisesti halutaan.

  • Suosittelemme vahvasti kuvauttamaan raajojen lisäksi selän ja kaulan. Kannattaa pyytää röntgenkuvista ainakin toinen lausunto ostotarkastusta tekevän eläinlääkärin lausunnon lisäksi.

  • Röntgenkuvantamista voidaan täydentää ultraäänitutkimuksella, mikäli halutaan saada vielä lisää tietoa jostain huomauttamisen arvoisesta kohdasta hevosen kehossa.

  • Huolellinen suuntutkimus on myös tärkeää tehdä ostotarkastuksen yhteydessä.

  • Rutiinitoimenpiteenä kannattaa otattaa hevosesta verinäyte ja tutkituttaa se dopingin varalta. Valitettavasti on ollut tapauksia, joissa myyjä voi yrittää peittää hevosen kipua kipulääkkeillä koeratsastuksen ja/tai eläinlääkärin tarkastuksen aikana. Hevosia saatetaan myös rauhoittaa koeratsastusta varten. Muista, että lääkkeet eivät välttämättä näy verinäytteessä pitkään, joten yritä saada ostotarkastus vaikka heti samalle tai seuraavalle päivälle viimeisestä koeratsastuksestasi, tai pyydä eläinlääkäri ottamaan verinäyte sekä koeratsastuksen jälkeen että ostotarkastuksen yhteydessä. Ammattitaitoinen myyjä tietää tämän olevan rutiinitoimenpide, eikä pidä sitä epäluottamuslauseena.

KAUPANTEKO

  • Mikäli olette yhdessä eläinlääkärisi kanssa päätyneet siihen, että hevonen kannattaa ostaa, on aika neuvotella myyjän kanssa hinnasta. Mikäli olet päätynyt myyntitallille välittäjän kautta, muista, että välittäjä ottaa työlleen oman osuutensa, myyjä omansa ja hevosen omistaja omansa kauppahinnasta.

  • Yleensä ostotarkastuksessa löydettävät huomauttamisen arvoiset asiat voidaan nähdä hintaa alentavana tekijänä.

  • Suosittelemme suorittamaan sopimustekniset asiat hevoskauppaan erikoistuneen lakimiehen kanssa.


Onneksi olkoon! Ihania hetkiä uuden hevosesi kanssa!



435 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page