top of page

Varsasta ratsuksi - osa 1: Varsan ensimmäiset vuodet



Kun varsa syntyy, kaikki on sille uutta ja ihmeellistä. Emä ja lauman muut hevoset tarjoavat sille seuraa, turvaa ja opetusta. Heti varsan ensimmäisistä elinpäivistä lähtien varsaa on kuitenkin hyvä alkaa totuttaa ihmisen läsnäoloon ja kosketukseen. Pikkuvarsan kanssa ei kannata vielä tehdä varsinaisia harjoituksia, sillä se ei jaksa keskittyä. Sekä emä että varsa voivat hätääntyä helposti, jos joutuvat vähänkin erilleen toisistaan.


Varsa oppii emää seuratessaan, miten emä käyttäytyy ihmisen seurassa. Kun varsa on totutettu riimuun, sitä voi alkaa taluttaa liinassa samalla, kun se seuraa talutettavaa emää. Näin varsa oppii vähitellen, miten taluttaessa kävellään. Muista olla varsan kanssa huolellinen, sillä ne voivat olla nopeita ja arvaamattomiakin liikkeissään.


Varsan kavioita vuollaan syntymästä asti säännöllisesti. Ennen ensimmäistä vuolua varsa on hyvä totuttaa siihen, että jalkoihin kosketaan. Kun varsaa opetetaan nostamaan kavioita, on hyvin tärkeää toimia rauhallisesti ja päättäväisesti.


Kuva. Emän maidosta tehdyn vasta-ainetestin avulla tulee varmistaa, että maidossa on riittävästi vasta-aineita. Varsasta otetun verikokeen avulla voidaan varmistua, että vasta-aineet ovat imeytyneet. (Lue lisää vasta-aineista Movetin sivuilta)


Emää ja varsaa voi halutessaan irtojuoksuttaa yhdessä. Varsa saa kevyttä liikuntaa, sen tasapaino kehittyy ja se oppii liikkumaan molempiin suuntiin kaikissa askellajeissa. Se oppii vähitellen, miten ihmisen kehonkieleen reagoidaan irtojuoksutustilanteessa. Varsalle päästään opettamaan ihmisen kehonpaineen merkitys eteenpäinpyytävänä, jarruttavana, neutraalina ja suuntaavaihtavana apuna.


On hyvä miettiä ajoissa, miten vieroitus tullaan toteuttamaan, sillä se on varsan elämässä merkittävä muutos. Mitä stressittömämmin vieroitus tehdään, sitä vähemmän sillä tulee olemaan vaikutuksia varsan terveyteen ja käyttäytymiseen. On myös tärkeää ottaa huomioon niin varsan, emätamman kuin ihmisten turvallisuus vieroitustilanteessa.


Talliolosuhteet vaikuttavat siihen, miten vieroittaminen voidaan toteuttaa. Emätamma ja varsa voidaan pitää esimerkiksi öisin viereisissä karsinoissa ja päivisin samassa tarhassa. Näin varsa tottuu olemaan vähitellen erossa emästään. Samalla emän maidontuotanto vähenee, ja näin voimme ennaltaehkäistä utaretulehdusta. Olisi hyvä, että varsa tutustuisi tulevaan kaveriinsa tai laumaansa hyvissä ajoin ennen vieroitusta. Varsan tulisi päästä heti vieroituksen yhteydessä muiden hevosten joukkoon, jotta sillä voisi olla mahdollisimman turvallinen olo uudessa tilanteessa.


Vieroittamisesta alkaa varsan itsenäistymisen aika. Viimeistään tällöin on hyvä kouluttaa tarkemmin, miten haluamme sen käyttäytyvän seurassamme. Aluksi opetamme varsalle, että ihmisellä on oma tila. Harjoittelemme liikuttamaan varsan jalkoja ihmisen haluamaan suuntaan. Opetamme sen seisomaan paikallaan rennosti ja laskemaan päätä ihmisen pyynnöstä. Pään laskemisella voidaan vaikuttaa hevoseen sen jännittyessä ja katkaista mahdollinen pakoreaktio ajoissa. Päätä laskemalla hevonen rentoutuu.


Kuva. Sina Nummela


Johdonmukaisen käsittelyn kautta voimme luoda varsaan yhteyden. Näin varsa oppii, että ihmisen seurassa on hyvä olla. On tärkeää muistaa, että kaikki, mitä varsan kanssa teemme, on kouluttamista. Siksi kaikkiin päivittäisiin hoitotoimenpiteisiin, kuten ruuan antamiseen ja tarhaan taluttamiseen kannattaa suhtautua huolella. Luomme tällä toiminnallamme myös pohjan sen tulevalle ratsun uralle. Kun hevonen ymmärtää jo ensimmäisten elinvuosien aikana kaikessa toiminnassa käytettävät perusavut, on sen sisäänratsastaminen miellyttävämpää molemmille osapuolille.


Varsojen ja nuorten hevosten kanssa on hyvä työskennellä lyhyissä, onnistuneissa hetkissä. Niiden keskittymiskyky herpaantuu nopeasti eikä tylsistyneen eläimen kanssa työskentely tuota toivottua tulosta. Kaikkien nuorten hevosten ja varsojen kouluttaminen on suhteuttava aina niiden yksilölliseen henkiseen ja fyysiseen valmiuteen kussakin kasvun hetkessä.



Varsan ja nuoren hevosen ensimmäiset oppivuodet:

Työskentele varsan ja nuoren hevosen kanssa lyhyissä, onnistuneissa hetkissä. Nämä yhteiset hetket luovat pohjan ihmisen ja hevosen väliselle yhteydelle.

  • Varsan ja nuoren hevosen on hyvä viettää aikaa laumassa, sillä ihminen ei pysty korvaamaan toisten hevosten tarjoamaa seuraa, turvaa ja opetusta.

  • Varsalle opetetaan, että ihmisten kanssa toimiessa pätevät tietyt käytöstavat.

  • Ihminen hallitsee omaa tilaansa ja pystyy kontrolloimaan hevosen jalkoja.

  • Varsa koulutetaan nostamaan jalkoja ja seisomaan paikallaan vuolua sekä muita hoitotoimenpiteitä varten.

  • Nuori hevonen opetetaan laskemaan päänsä alas pyynnöstä.

  • Nuorelle hevoselle opetetaan irtojuoksutuksessa että juoksutuksessa käytettävät avut.

  • Nuori hevonen voidaan opettaa myös irtohypytykseen.

  • Harjoitellaan lastausta ja trailerissa/hevosautossa matkustamista.

  • Hevosta voidaan siedättää systemaattisesti erilaisiin ärsykkeisiin.




291 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page